Diamanter og de 4 C'er

Er du interesseret i at nørde i lidt mere viden om diamanter? Så kan du roligt læse videre. Her hos Guldsmed Lind, er vi vilde med diamanter som smykkesten. Vi kan også rigtig godt lide en masse andre ædelsten, men diamanter vil altid være en favorit.

 

Diamanter er verdens hårdeste materiale. De bliver lavet dybt nede i jorden, ca. 150-250 km nede. Her er der meget varmt og et højt tryk. Efter de er dannet, bevæger de sig langsomt op mod jordens overflade. Det er en proces, der tager optil 3 milliarder år. Diamanter er altså meget gamle, når vi finder dem.

 

Denne langvarige proces gør diamanter til en af verdens mest kostbare og mest eftertragtede smykkesten. Udover at blive benyttet til smykker, så bruges diamanter også i værktøj og i industrien. 

 

En diamant består af grafit, det samme som spidsen af en blyant. Men der er stor forskel på en diamant og spidsen af en blyant. Kulstoffet i en blyantsspids består af lag, som ikke sidder særlig godt sammen. Det betyder at man nemt kan fjerne et lag, f.eks. når man skriver med en blyant, så slider man ét lag af ad gangen. Kulstoffet i en diamant består af tredimensionelt formede atomer, hvor lagene ikke kan tages af. Det er derfor diamanten er så hård.

 

Vurdering af diamanters værdi: de 4 C'er

Diamanters værdi vurderes internationalt ud fra de 4 C'er: Carat, Colour, Clarity og Cut?

Carat (karat)

Carat med C er en vægtenhed, som ikke må forveksles med karat med K, som benyttes om guldets karat, der betegner lødigheden i guldet. Store diamanter er sjældne og kostbare, og derfor vil en brillant på 1,00 carat være langt mere kostbar end ti brillanter på hver 0,10 carat i samme kvalitet. Carat definerer altså diamantens størrelse i vægt.

Colour (farve)

Diamanter findes i mange farver. De mest populærere diamanter findes indenfor det hvide farvespektret, der spænder fra den mest sjældne hvide til en tydeligt gul farve. Derudover forefindes diamanter også i pinke, grønne, blå og brune nuancer, og sågar helt sorte. Ofte er de farvede diamanter behandlede. De hvide diamanter, som er dem der oftest benyttes til smykker, har følgende navngivne farvekategorier: D - River (sjældneste hvide), E - Top Wesselton, F - Wesselton, G - Top Crystal og H - Crystal, herefter går farveskalaen mere over i en tydelig gul nuance. Farve definerer altså hvor på skalaen diamanten ligger.

Clarity (klarhed)

Diamanter fundet i naturen indeholder ofte små uklarheder. Derfor inddeles de efter, hvor tydeligt uklarhederne kan ses med en lup, der forstørrer 10 gange. Er der uklarheder eller indeslutninger, så klassificeres de med følgende navne: Fl (flawless), VVS (very, very small), VS (very small), Si (small) og P (piquerede). Mindre uklarheder har normalt ikke betydning for stenens skønhed, hvorimod større indeslutninger kan blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister brillans. Klarhed definerer altså hvor mange og hvor store indeslutninger der er i diamanten. 

 

Cut (slib)

Slibningen, er den eneste af de 4 C'er, der bliver skabt af mennesket. Diamantslibere over hele verden er trænet i at slibe stenen for at fremme diamantens skønhed. Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri, kan ødelægge diamantens brillans. Der findes mange slibeformer, men brillant slibningen med 57 facetter er den mest kendte, og den slibeform, der giver diamanten den mest optimale glans. Slibningen kategoriseres ud fra følgende skala: Ideel, Excellent, Meget god, God, Rimelig og Dårlig. Slib definerer altså hvor velproportioneret slibningen er udført.

Dvs. at en diamant f.eks. kan beskrives således: Brillant 0,10 ct W Si Excellent. 

Syntetiske diamanter

Ny videnskab har gjort det muligt at producere diamanter på en fabrik. Syntetiske diamanter er fremstillet ved den samme proces som naturlige diamanter, altså ved høj varme og med højt tryk af kulstof. Processens varighed er blot væsentlig afkortet, og derved er prisen for denne slags diamanter også noget lavere. 

Hos Guldsmed Lind har vi dog valgt, ikke at sælge syntetiske diamanter. Vi mener at der allerede findes tilstrækkeligt med diamanter over jordens overfalde. Alle de diamanter vi køber hjem er genbrugs diamanter, som vores leverandør graderer påny. Vi vil ikke støtte en mineindustri der er skadelig for klimaet. Det er desuden en stor misforståelse at syntetiske diamanter skulle være mere skånsomme for miljøet. Fabrikkerne, som producerer disse syntetiske diamanter, er ikke mindre skadelige for klimaet end mineindustrien er.

Har du lyst til at vide mere om Syntetiske diamanter, så kan du læse mere fra Guldsmedebranchen i Danmark her.


Bemærk, kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.